Sinds 10 jaar werk ik in of gedetacheerd vanuit het hetzelfde academische ziekenhuis. En vanaf 2008 ben ik hier op de medische faculteit opgeleid tot arts. In de tussenliggende periode hebben het ziekenhuis en ik flinke holistische stappen voorwaarts gemaakt. 

Tijdens mijn bachelor kon ik een college volgen over complementaire geneeswijzen. Het doel van het college was aangeven dat complementaire geneeswijzen onzin zijn. Inmiddels is ‘mijn’ ziekenhuis lid van het consortium voor integrale zorg en gezondheid (CIZG), is er toenemend aandacht voor leefstijl en is er zelfs een centrum voor mindfulness. Bijna alle voeding uit de restaurants en de patiëntenkeukens is vegetarisch, verantwoord en in toenemende mate lokaal geproduceerd. De patient staat centraal en complementaire geneeswijzen worden steeds meer geaccepteerd.

Ook ik ben de laatste jaren holistischer gaan denken en leven. Tijdens mijn opleiding, promotietraject en eerste deel van mijn loopbaan als arts hield ik er een sterk reguliere blik op na. Toen ik wat langer bezig was en ik meermaals tegen de beperkingen van het reguliere kijken was aangelopen, veranderde dat. Ik zag fenomenen optreden die ik niet kon verklaren en ik kwam gebeurtenissen tegen die onmogelijk op toeval konden berusten. Ook tijdens mijn promotie-onderzoek merkte ik dat er veel onverklaarbare zaken waren en dat inzoomen op details nog niet betekent dat je het grotere geheel ook kunt begrijpen.

Initieel demotiveerde me dit. Ik vond de impact van mijn onderzoek beperkt en mijn werk voelde steeds minder zinvol. Ik had een soort status quo bereikt waar ik eigenlijk helemaal niet tevreden mee was. Op dat moment kwam ik in mijn persoonlijke leven in aanmerking met zingeving en spiritualiteit. Daardoor kwam ik ook in aanraking met minder rationele vormen van denken en zijn; ik merkte dat dit aansloot op mijn behoefte aan betekenis en verdieping. Van huis uit ben ik veel in aanraking gekomen met complementaire geneeswijzen en mijn interesse werd opnieuw gewekt. Ik heb zelf ervaren wat de effecten zijn van homeopathie, lichaamsgericht werk en leefstijlveranderingen. Met de reguliere manier van kijken en werken kon ik veel mensen helpen, maar er waren er ook genoeg bij wie ik niet tot de kern kon komen of die problemen of klachten hadden die ik niet goed te verklaren of oplossen kon. 

Bovendien viel het mij op hoe vaak leefstijlgerelateerde ziekten en aandoeningen voorkomen en hoe weinig we daarmee doen. Ik was vooral bezig om aan de achterkant te herstellen wat aan de voorkant beschadigd werd. Dat voelde niet zinvol.

Inmiddels paste een meer holistische manier van werken veel beter bij hoe ik in het leven sta. Ik daarom besloot om de opleiding tot arts integratieve geneeskunde en leefstijl te gaan doen. Hoewel het een behoorlijke investering is, zowel qua tijd als qua geld, heeft het mij nu al zoveel gebracht en verwacht ik de opgedane kennis en vaardigheden de rest van mijn carrière te kunnen gebruiken. 

Aan de inhoud van mijn werkzaamheden is niets veranderd. Wel aan de manier waarop ik mijn werk doe. Hoewel ik nog steeds een regulier endocrinologiespreekuur heb, is de manier waarop ik communiceer en de manier waarop ik naar klachten en problemen kijk veranderd. Ikzelf ben veranderd. Ik ervaar meer rust en meer flow tijdens mijn poli. Bijna elke patiënt gaat met een leefstijladvies de deur uit. Ik merk dat patiënten zich gehoord, gezien en serieus genomen voelen. 

Zeker als mensen bereid of in staat zijn om naar de verschillende domeinen van het leven te kijken, kun je met een holistische visie en benadering enorm veel bereiken. 

Dus als mensen vragen hoe ik dat doe, integratief dokteren in een regulier universitair centrum, dan is dit mijn antwoord: het huis en ik bewegen in dezelfde richting. Soms zou ik willen dat het wat sneller zou gaan en breder gedragen zou worden. Toch doet het me goed dat mijn collega’s in toenemende mate geïnteresseerd zijn in leefstijl(interventies) en ook doordrongen raken van het belang ervan. Ik hoop dat we samen nog even door mogen groeien en zo samen kunnen bijdragen aan een holistische, duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *